- Ga naar homepage
- Onderwerpen
- Huisartsenzorg
- Tips en ervaringen over huisartsenzorg
Tips en ervaringen over huisartsenzorg
De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor vragen over je gezondheid. Je huisarts bepaalt samen met jou welke zorg je nodig hebt. Soms stuurt de huisarts je door naar een specialist of een andere zorgverlener. Waarvoor kun je terecht bij de huisarts? Voor het vaststellen van ziekten en aandoeningen en het behandelen daarvan. Voor het geven van advies over een gezonde leefstijl en het voorkomen van ziekten. Voor het begeleiden en behandelen van een chronische aandoening, zoals diabetes of astma/copd en ook voor het bieden van ondersteuning bij psychische klachten.
Veelgestelde vragen
-
Je kunt je klacht opzoeken via Thuisarts.nl of Moetiknaardedokter.nl. Deze websites helpen je inschatten of het nodig is om een afspraak te maken bij de huisarts of dat je zelf je klacht kunt verhelpen.
Ga je naar de dokter? Via 3goedevragen.nl kun jij je voorbereiden op de afspraak met de arts.
-
Het is fijn als de huisarts lopend of met de fiets bereikbaar is. Maar ook andere zaken zijn belangrijk. Kijk hier hoe je een goede keuze maakt: Een huisarts kiezen
-
Nee, want als je een zorgverzekering hebt, betaalt de zorgverzekeraar de zorg van de huisarts. Ook hoef je geen eigen risico te betalen. Maar aan sommige onderzoeken zijn wel extra kosten verbonden, bijvoorbeeld bij bloedonderzoek. Meer weten?
Ga je naar een huisarts bij wie je niet staat ingeschreven? Dan kan de huisarts soms ook kosten in rekening brengen. Lees er hier meer over:
-
Een praktijkondersteuner bij de huisarts (POH) ondersteunt de huisarts bij zijn of haar werk. De huisarts blijft altijd eindverantwoordelijk voor jouw zorg.
Er zijn twee type praktijkondersteuners:
- POH - Somatiek
Deze praktijkondersteuner begeleidt patiënten met een lichamelijke chronisch aandoening, zoals diabetes mellitus, astma/COPD en hart- en vaatziekten. - POH - GGZ
De praktijkondersteuner ondersteunt de huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische, psychosociale of psychosomatische problemen.
Een verwijzing naar en bezoek aan een POH valt bijna altijd onder de basisverzekering. Je betaalt meestal geen eigen risico of eigen bijdrage.
- POH - Somatiek
-
In sommige regio's zijn te weinig huisartsen. Dat tekort zal alleen maar groter worden. Het wordt dus steeds lastiger om een huisarts te vinden.
De huisarts moet je overigens altijd uitleggen waarom hij je niet kan inschrijven als nieuwe patiënt. Hij moet je verder wijzen op andere mogelijkheden.Als een huisarts je niet inschrijft, kun je het volgende doen:
- Vertel je huisarts dat de weigering volgens jou niet klopt. Je kunt daarbij gebruik maken van de brochure “Een andere huisarts kiezen”. Je kunt ook wijzen op de brochure die voor de huisartsen is geschreven.
- Neem contact op met je zorgverzekeraar, meld dat je wordt geweigerd en vraag of deze huisarts juist te werk gaat. Je zorgverzekeraar kan helpen bij het vinden van een huisarts. De zorgverzekeraar heeft zorgplicht. Zij moeten zorgen dat jij als patiënt binnen een redelijk tijd en reisafstand toegang moet hebben tot alle zorg uit het basispakket. Daar valt Huisartsenzorg ook onder. De zorgverzekeraar helpt je overigens niet om je in te schrijven bij de arts van jouw keuze.
- Als je aanwijzingen hebt dat de huisarts afspraken met andere huisartsen heeft waardoor je niet kunt overstappen, kun je een signaal indienen bij de Autoriteit Consument en Markt. Dat kan via www.consuwijzer.nl/doe-uw-melding-bij-acm-consuwijzer
-
Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.
Geen verwijzing
Overleg met de huisarts waarom je een verwijzing wilt. En maak bijvoorbeeld de afspraak dat je een verwijzing krijgt als jouw klachten toenemen of binnen een bepaalde periode niet zijn afgenomen.
Kom je er dan nog niet uit met je huisarts, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Een uiterst middel is te veranderen van huisarts en op zoek te gaan naar een huisarts die ervoor open staat je door te verwijzen.Als je geen verwijzing hebt en toch naar de specialist gaat, dan kan het zijn dat je dat zelf moet betalen. Als je zelf wilt betalen, heb je geen verwijzing nodig. In dat geval kan je de rekening niet indienen bij je zorgverzekeraar. Meer informatie hierover vind je hier.
-
Je bent niet verplicht om je in te schrijven bij een huisarts. Dit is wel aan te raden, vanwege de volgende redenen:
- Je hebt dan altijd een arts als je zorg nodig hebt.
- In de avond, nacht of in het weekend kun je gebruik maken van een huisartsenpost (valt onder basisverzekering).
- Je huisarts houdt de ontwikkeling van jouw gezondheid bij in een medisch dossier.
Als je (chronisch) ziek bent, kunnen ook andere aspecten belangrijk zijn. Denk aan dossiervorming, uitwisseling van medische gegevens, een actueel medicatieoverzicht etc.
Gevolgen van niet inschrijven bij een huisarts
Als je niet ingeschreven staat bij een huisarts, kan het krijgen van een verwijzing naar een specialist lastig worden. Tenzij je ervoor kiest om alles zelf te betalen, omdat je geen verwijzing hebt.
Sta je niet ingeschreven bij een huisarts en heb je zorg nodig? Dan ziet een huisarts je als een passant. Er zal altijd gevraagd worden bij welke huisarts je ingeschreven staat. Omdat je niet staat ingeschreven bij een huisarts, wordt er ook om jouw legitimatie gevraagd.
Vervolgens beoordeelt de arts of de assistente of er sprake is van 'spoed/urgentie'. Als er sprake is van 'spoed/urgentie' mag de zorg niet worden geweigerd. Als er geen spoed is, zal je waarschijnlijk geweigerd worden en krijg je het advies om je alsnog in te schrijven bij een huisarts. -
Een huisarts heeft de plicht om informatie over jou geheim te houden, net als andere zorgverleners. Dat geldt ook voor assistentes en andere medewerkers van de praktijk.
Wat betekent deze geheimhoudingsplicht?
Dit houdt in dat zij geen enkele informatie over jou mogen doorgeven aan anderen. Ook niet aan bijvoorbeeld je partner of je kinderen. Dat mag alleen als je daar toestemming voor hebt gegeven.
Een uitzondering geldt voor andere zorgverleners die betrokken zijn bij jouw behandeling, zoals de specialist. Zij hebben bepaalde informatie nodig om jou goede zorg te geven. Deze staat bijvoorbeeld in de verwijsbrief. De huisarts gaat er vanuit dat je dit goed vindt (hier toestemming voor geeft). Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je dit tegen je huisarts zeggen.
Geldt de geheimhoudingsplicht ook voor kinderen?
Voor kinderen van 12 tot 16 jaar beslist de huisarts, na overleg met het kind, of hij de ouders informeert. Voor kinderen vanaf 16 jaar geldt precies dezelfde geheimhoudingsplicht als voor volwassenen.
-
Je huisarts heeft misschien niet alle informatie.
- Geef je huisarts alle informatie over uw gezondheidstoestand. Je arts heeft misschien niet alle informatie paraat. Vertel alles wat van belang kan zijn. Vertel ook over contacten met andere zorgverleners.
- Geef een actueel medicatieoverzicht. Of neem de medicijnen die je gebruikt mee. Je behandelaar moet altijd weten welke medicatie je gebruikt. Alleen dan kan diegene de juiste keuzes maken voor je behandeling. Laat het je huisarts altijd weten als er iets gewijzigd is aan je medicijnen.
-
Het is belangrijk dat je laat weten dat je niet tevreden bent. Dan kan de huisarts zaken herstellen of een misverstand bespreken en oplossen. Wil je je klacht rustig met je huisarts bespreken, maak dan een aparte afspraak. Geef van tevoren kort aan waarover je wilt praten. Dan kan je huisarts zich op het gesprek voorbereiden.
Deze tips kunnen je bij het gesprek helpen:
- Wacht niet te lang. Hoe eerder je je onvrede bespreekt, hoe kleiner de kans dat het een eigen leven gaat leiden.
- Schrijf van tevoren de punten op die je wilt bespreken. Dan vergeet je niet zo snel iets. En het kan je helpen wanneer je moeilijk uit je woorden komt.
- Bedenk van tevoren wat je met het gesprek wilt bereiken. Wil je dat de huisarts zijn excuses aanbiedt? Wil je dat hij zich anders tegenover jou opstelt? Wees hierover duidelijk tegen je huisarts.
Ik wil een huisartsenpraktijk op loopafstand. Als 70-plusser wil ik graag een huisartsenpraktijk op loopafstand van mijn huis. Ik heb geen auto, dus dat lijkt me wel zo praktisch. Er is een praktijk op zeven minuten lopen en ik zie dat die huisarts hoge cijfers scoort op ZorgkaartNederland. Maar de praktijk is vol voor nieuwe patiënten.
Noks
Zoek een huisarts
Bekijk ervaringen van anderen op ZorgKaartNederland.
Samen beslissen in de huisartsenzorg
Andere vragen over huisartsenzorg?
Neem contact met het Nationale Zorgnummer: 0900 23 56 780 (20 cent per gesprek)
Deel dit artikel
Deel dit artikel